
 
 
  
  
OFFICE OF LEGAL AFFAIRS 
 

Legal Services Corporation  
America’s Partner For Equal Justice  

ADVISORY OPINION 
AO-2014-004 

 
 

SUBJECT: Method to Determine Compliance With Governing Body Composition 
Requirements Under 45 C.F.R. 1607 

 
DATE:  April 17, 2014 
 
 

QUESTION PRESENTED 
 

To assess whether a recipient’s governing body is in compliance with the percentage 
composition requirements set forth in 45 C.F.R. 1607, should the percentage requirements be 
applied to the number of members prescribed in the bylaws or to the number of positions actually 
filled on the governing body at the time of the computation? For example, if the bylaws of a 
recipient’s governing body provide for 25 members, but the body currently has 24 members, 
should the body’s compliance be measured based on the 25 members authorized under the 
bylaws, or on the 24 members currently serving? 
 

BRIEF ANSWER 
 

There is no statutory or regulatory requirement that a governing body’s compliance with 
the percentage composition requirements be determined by application of the percentages to the 
number of members prescribed in the bylaws.  Accordingly, compliance with Part 1607’s 
composition requirements for recipients’ governing bodies may be calculated by applying the 
percentage requirements to the number of positions actually filled at the time of the analysis, so 
long as that number is not below the number of members required to satisfy quorum 
requirements set forth in recipients’ bylaws. 
 

ANALYSIS  
 

In making grants or entering into contracts for legal 
assistance, 
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governing body, the McCollum Amendment complements that requirement by mandating how 
most of that majority is to be selected. 
 

Part 1607 of LSC’s regulations implements the requirements imposed on recipients’ 
governing bodies by the LSC Act and the McCollum Amendment. As an initial matter, section 
1607.2(d) defines the term “governing body” as “the board of directors or other body with 
authority to govern the activities of a recipient…” The composition requirements for recipients’ 
governing bodies are stated in section 1607.3, which provides: 
 

(a) A recipient shall be incorporated in a State in which it 
provides legal assistance and shall have a governing 
body which reasonably reflects the interests of the 
eligible clients in the area served and which consists of 
members, each of whom is supportive of the purposes of 
the Act and has an interest in, and knowledge of the 
delivery of quality legal services to the poor. 

(b) At least sixty percent (60%) of a governing body shall be 
attorney members… 

(c) At least one-third of the members of a recipient’s 
governing body shall be eligible clients when 
appointed… 

(d) The remaining members of a governing body may be 
appointed by the recipient’s governing body or selected 
in a manner 
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falling short of full membership.  See 
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